English
Početna
FacebookTwitterGoogle Bookmarks

Najnoviji broj

Management 81
ISSN 1820-0222
ISSN 2406-0658 (Online)
Ekodizajn u kontekstu stavova potrošača i proizvođača

 

U ovoj studiji razmatramo stavove i reakcije potrošača prema proizvodima koji se u okruženju smatraju „vrednim poštovanja“. Da bismo ova pitanja posmatrali u široj perspektivi, u ovom radu obuhvatamo i različite aspekte ekodizajna sa tačke gledišta proizvođača. Sproveli smo dva istraživanja. Svrha prvog istraživanja bila je da istraži svest i namere slovenačkih potrošača da kupuju ekološki ispravne (zelene) proizvode, njihova shvatanja i stavove u odnosu na ovakve proizvode. U drugom istraživanju okrenuli smo se organizacijama sa ciljem da istražimo njihove stavove u odnosu na ekološki prihvatljive proizvode i u odnosu na pitanja zaštite životne sredine. Studija je pokazala da je svest potrošača u Sloveniji u vezi sa ekološki prihvatljivim proizvodima na veoma visokom nivou. Rezultati do kojih smo došli u studiji bili su veoma korisni i ohrabrili su nas u pogledu mogućnosti da se u proizvode ugrade i aspekti zaštite životne sredine, pošto je 94% ispitanika izrazilo želju da na tržištu bude više „zelenih“ proizvoda. Po mišljenju potrošača, najznačajnije karakteristike kvaliteta proizvoda su: kvaliet, korisnost i praktičnost, a onda slede kvaliteti koji se odnose na životnu sredinu. Rezultati istraživanja ukazuju da briga o životnoj sredini predstavlja osnovno pitanje za organizacije. Prema rezultatima, briga o zaštiti životne sredine predstavlja njaznačajniji kriterijum u skladu s kojim organizacije uvode standard sistema upravljanja životnom sredinom (EMS) (srednja vrednost=4,2 na skali od 1 do 5).

 

Matjaž Maletič, Damjan Maletič, Boštjan Gomišček

 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Prihvaćeni radovi

Prihvaćeni neobjavljeni radovi

Vesti

Broj 81
sreda, 01 mart 2017
Izdanje broj 81, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno i može se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'. Izdanje je objavljeno samo u engleskoj verziji.
Broj 80
sreda, 23 novembar 2016
Izdanje broj 80, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno i može se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 79
petak, 02 septembar 2016
Izdanje broj 79, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 78
petak, 20 maj 2016
Izdanje broj 78, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 77
sreda, 24 februar 2016
Izdanje broj 77, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Copyright © 2011 - Management - Časopis za teoriju i praksu menadžmenta