English
Početna
FacebookTwitterGoogle Bookmarks

Najnoviji broj

Management 81
ISSN 1820-0222
ISSN 2406-0658 (Online)
Razvoj lokalne samouprave u Sloveniji u svetlu nove javne uprave

 

Od prve polovine devedesetih lokalna samouprava u Sloveniji prolazi kroz stalni proces reformi javne uprave. U ovom kontekstu naglasak se stavljao na modernizaciju javne uprave na svim nivoima. Na ove procese posebno su uticala dva elementa. Prvi je tendencija da se ispune kriterijumi Evropske unije koji se odnose na stvaranje efektivnog i demokratskog političkog i upravnog sistema. Drugi je teorijska osnova Nove javne uprave (New Public Management – NPM) koja je u Evropi prisutna već duži period vremena, a u Sloveniji se pojavila tek posle 1990. godine. U ovom kontekstu, u radu ćemo pokušati da ukažemo na sve glavne elemente reformi lokalne samouprave u kontekstu pristupa putem Nove javne uprave, kao kriterijume željene forme i funkcionisanja javne uprave. Lokalnu samoupravu ocenjivaćemo primenom glavnih elemenata NPM, a to su efektivnost, otvorenost prema klijentima i ekonomski učinak.

 

PhD. Uroš Pinterič

 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Prihvaćeni radovi

Prihvaćeni neobjavljeni radovi

Vesti

Broj 81
sreda, 01 mart 2017
Izdanje broj 81, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno i može se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'. Izdanje je objavljeno samo u engleskoj verziji.
Broj 80
sreda, 23 novembar 2016
Izdanje broj 80, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno i može se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 79
petak, 02 septembar 2016
Izdanje broj 79, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 78
petak, 20 maj 2016
Izdanje broj 78, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 77
sreda, 24 februar 2016
Izdanje broj 77, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Copyright © 2011 - Management - Časopis za teoriju i praksu menadžmenta