English
Početna
FacebookTwitterGoogle Bookmarks

Najnoviji broj

Management 81
ISSN 1820-0222
ISSN 2406-0658 (Online)
Potencijali projektnog finansiranja projekata

 

Projektno finansiranje kao način finansiranja projekata, primenjuje se danas u visoko razvijenim zemljama, ali i u zemljama u razvoju, za finansiranje kapitalno intezivnih investicionih projekata. To ukazuje na njegovu superiornost u poređenju sa direktnim investiranjem, i drugim oblicima ulaganja, te ga čini atraktivnim i aktuelnim vidom finansiranja projekata. Projektnim finansiranjem mobilišu se sredstva za finansiranje industrijskih i infrastrukturnih projekata u različitim privrednim granama iz privatnog i javnog sektora, u cilju unapre|enja nivoa kvaliteta, efikasnosti i efektivnosti ulaganja. Povećanjem broja investitora u Republici Srbiji, i razvojem potreba za unapređenjem i izgradnjom infrastrukture, ukazala se potreba i za projektnim finansiranjem, koje se ne zasniva samo na sagledavanju poslovanja preduzeća u prethodnom periodu, već se bavi i sagledavanjem opravdanosti i efektima ulaganja u sam projekat. Istovremeno, u Republici Srbiji su stvoreni zakonski okviri za realizaciju ovoga vida finansiranja. Shodno tome, ovaj vid finansiranja posebno bi doprineo unapređenju procesa finansiranja izgradnje infrastrukturnih projekata kao što su ulaganja u sektor energetike, transporta, navodnjavanja, meliorizacije, telekomunikacija, prerade i korišćenja nafte i gasa, projekte obrazovanja i zdravstvene zaštite, ali i unapređenju ulaganja u projekte poslovanja i podrške poslovanju, kao što su ulaganja u poslovne i stambene jedinice. Radom se želi ukazati na potencijale projektnog finansiranja, kao modaliteta finansiranja koji može doprineti unapređenju ekonomskog razvoja.

 

Slađana Benković

 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Prihvaćeni radovi

Prihvaćeni neobjavljeni radovi

Vesti

Broj 81
sreda, 01 mart 2017
Izdanje broj 81, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno i može se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'. Izdanje je objavljeno samo u engleskoj verziji.
Broj 80
sreda, 23 novembar 2016
Izdanje broj 80, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno i može se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 79
petak, 02 septembar 2016
Izdanje broj 79, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 78
petak, 20 maj 2016
Izdanje broj 78, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 77
sreda, 24 februar 2016
Izdanje broj 77, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Copyright © 2011 - Management - Časopis za teoriju i praksu menadžmenta