English
Početna
FacebookTwitterGoogle Bookmarks

Najnoviji broj

Management 81
ISSN 1820-0222
ISSN 2406-0658 (Online)
Nivo ciljnog obrtnog kapitala zasnovan na vrednosti

 

Stvaranje vrednosti predstavlja osnovni finansijski cilj svake korporacije. Ovom osnovnom cilju treba da doprinese i upravljanje likvidnošću. Veliki broj današnjih modela upravljanja sredstvima (aktivom) na koje nailazimo u literaturi o finansijskom upravljanju polazi od stava da je osnovni finansijski cilj maksimizacija knjigovodstvene dobiti. Ovi modeli zasnovani na knjigovodstvenoj dobiti možda su uskraćeni za nešto to se vezuje za jedan drugi cilj (t.j., maksimizaciju vrednosti preduzeća). Strategija stvaranja korporativne vrednosti sprovodi se tako što se sve vreme imaju na umu rizik i neizvesnost. Firme čuvaju gotovinu iz različitih razloga. Uopšteno govoreći, gotovina koju firma čuva u rezervi može se svrstati u unapred planiranu, onu koja se drži iz mera predostrožnosti, špekulacijsku, transakcionu i svrsishodnu. Prvom tipu pripada gotovina koja se čuva zato što uprava odgovorno postupa. Menadžeri se plaše negativne strane rizika i drže gotovinu kako bi se zaštitili. Na drugom mestu je gotovina koja služi da se iskoristi prilika nastala na pozitivnoj strani jednačine rizika. Onda, ova gotovina je izraz operativnih potreba firme. U ovom radu analiziramo odnos izme|u ovih tipova gotovine i rizika. Stoga ovaj rad predstavlja diskusiju o odnosima između firmine politike neto obrtnih investicija i operativne gotovine koja iz nje proizilazi, s jedne strane, i vrednosti firme, s druge strane. U ovom radu takođe dajemo neke predloge kako određivati nivoe gotovine u svrhe predostrožnosti i špekulacijske gotovine. Primenom ovih predloga menadžeri će biti u mogućnosti da donesu bolje odluke o tome kako da maksimizuju vrednost firme.

 

Grzegorz Michalski

 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Prihvaćeni radovi

Prihvaćeni neobjavljeni radovi

Vesti

Broj 81
sreda, 01 mart 2017
Izdanje broj 81, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno i može se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'. Izdanje je objavljeno samo u engleskoj verziji.
Broj 80
sreda, 23 novembar 2016
Izdanje broj 80, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno i može se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 79
petak, 02 septembar 2016
Izdanje broj 79, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 78
petak, 20 maj 2016
Izdanje broj 78, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 77
sreda, 24 februar 2016
Izdanje broj 77, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Copyright © 2011 - Management - Časopis za teoriju i praksu menadžmenta