English
Početna
FacebookTwitterGoogle Bookmarks

Najnoviji broj

Management 81
ISSN 1820-0222
ISSN 2406-0658 (Online)
Metapodaci i projektovanje veb stranice za diseminaciju statističkih podataka

 

Diseminacija statističkih podataka koji se šalju korisnicima veb-sajta predstavlja jedan od neizbežnih zahteva za organizacije koje se bave obradom statističkih podataka. Predstavljanje odgovarajućeg formata veb stranice, preciznost, pravovremenost i pouzdanost podataka i posebno metapodataka predstavlja značajan izazov za svaki statistički zavod. Deskriptivni metapodaci su strogo određeni sadržajem i njihova uloga jeste da omoguće tačno tumačenje prikazanih podataka na vebsajtu i spreče njihovu zloupotrebu. Metapodaci koji se koriste kao pomoć pri pretrazi i navigaciji daju opšti pregled statističke veb stranice i pomažu korisnicima da shvate opštu strukturu veb stranice. Forma metapodataka i prezentacija podataka omogućava bolju čitljivost i razumljivost značenja diseminovanih podataka. Naš cilj u ovom radu jeste da predstavimo naše iskustvo u projektovanju veb stranica za potrebe statistike, pri čemu naglasak stavljamo na metapodatke, podatke i na odgovarajući oblik diseminacije podataka u odnosu na teritorijalne jedinice.
Ove faktore, značajne za projektovanje veb stranice, analizirali smo, diskutovali o njima na primerima sledećih veb stranica: MO[/MIS (Gradski i opštinski projektni i informacioni sistem Slovačke Republike), Urban Audit (odabrani gradovi u Slovačkoj) i Censuses (Popisi stanovništva i stambenih jedinica u Slovačkoj). Svaki od ovih projekata ima svoje zahteve, ciljeve i korisničke grupe, kao i zajedničke odlike koje smo naglasili. Ispitali smo zajedničke odlike ovih veb stranica da bismo dobili što jedinstveniju prezentaciju informacione i navigacione strukture. Svrha i cilj svake veb stranice sačuvani su u nepromenjenom obliku.

 

Miroslav Hudec, Pavol Büchler

 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Prihvaćeni radovi

Prihvaćeni neobjavljeni radovi

Vesti

Broj 81
sreda, 01 mart 2017
Izdanje broj 81, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno i može se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'. Izdanje je objavljeno samo u engleskoj verziji.
Broj 80
sreda, 23 novembar 2016
Izdanje broj 80, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno i može se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 79
petak, 02 septembar 2016
Izdanje broj 79, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 78
petak, 20 maj 2016
Izdanje broj 78, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 77
sreda, 24 februar 2016
Izdanje broj 77, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Copyright © 2011 - Management - Časopis za teoriju i praksu menadžmenta