English
Početna
FacebookTwitterGoogle Bookmarks

Najnoviji broj

Management 81
ISSN 1820-0222
ISSN 2406-0658 (Online)
Konkurentnost putem preduzetništva: Međunarodna analiza

 

Tokom poslednje decenije vodila se živa rasprava u vezi sa ekonomskim razvojem. Ipak, među mnogim autorima i u mnogim studijama nije postignut kompromis. Šta više, dok neki u težište stavljaju ekonomski rast zasnovan na tradicionalnim resursima, drugi radije naglašavaju tehnološke promene, a treći, opet, posebnu pažnju poklanjaju fenomenu inovacija. Ovaj poslednji u velikom stepenu nadmaša fenomen tehnoloških promena.

U svetlu gore navedenog, u ovom radu analiziramo, ispitujemo i dovodimo u vezu faktore koji određuju značaj ljudskih resursa (HR) u ekonomskoj dinamičnosti. Ipak, da bi ovi HR postali strateški organizacioni kapital u efektivnom smislu, treba da se utvrdi da li nauk koji dobijamo od tržišta zaista utiče na preduzetničke sposobnosti u budućnosti.

Ova analiza se odnosi na činjenicu da smo u ovom trenutku svedoci uspona nove ekonomske realnosti, koja se već naziva ekonomijom zasnovanom na znanju, i u kojoj osnovnu ulogu ima u~enje. Ipak, pošto su reakcije ekonomskih činilaca na ovu novu realnost izgleda suprotstavljene, pokušaćemo da analiziramo do kog stepena zaista postoji uticaj na percepcije studenata, a na osnovu odgovora studenata u Portugaliji koji studiraju na Odseku za upravljanje ljudskim resursima i Odseku za upravljanje. Naš cilj u ovom radu jeste da utvrdimo da li gore navedena zvanja zaista podstiču dinamičnost u umovima onih koji će predstavljati vrednost na tržištu radne snage u budućnosti, tako što će promovisati proaktivno i preduzetničko ponašanje. Zaključci do kojih smo doćli ukazuju na to da su razlozi za slabo predizetničko opredeljenje ljudi izgleda vezani za studije i za geografsku oblast kao takvu.

 

Isabel Martins, Ana Martins, Orlando Petiz

 

 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Prihvaćeni radovi

Prihvaćeni neobjavljeni radovi

Vesti

Broj 81
sreda, 01 mart 2017
Izdanje broj 81, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno i može se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'. Izdanje je objavljeno samo u engleskoj verziji.
Broj 80
sreda, 23 novembar 2016
Izdanje broj 80, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno i može se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 79
petak, 02 septembar 2016
Izdanje broj 79, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 78
petak, 20 maj 2016
Izdanje broj 78, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 77
sreda, 24 februar 2016
Izdanje broj 77, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Copyright © 2011 - Management - Časopis za teoriju i praksu menadžmenta