English
Početna
FacebookTwitterGoogle Bookmarks

Najnoviji broj

Management 81
ISSN 1820-0222
ISSN 2406-0658 (Online)
Usklađivanje mesta uticaja i organizacione forme u cilju postizanja boljih rezultata projektnog portfelja

 

UDK: 005.72:005.74 ; 005.83

DOI: 10.7595/management.fon.2012.0030 (english version)

 

Projektni menadžeri smatraju da uspešni projekti nastaju kada se prikupe resursi neophodni za njihovo funkcionisanje. Funkcionalni menadžeri misle da se do resursa dolazi na osnovu ukupnih potreba organizacije. U stvari, organizacije predstavljaju daleko složenije celine pošto se različite grupe takmiče za oskudne resurse. Jedan uspešan projekat može da preusmeri ključne resurse sa ostalih projekata prema sebi i na taj način da spreči da organizacija postigne dobre rezultate u celini. Stoga, za razliku od uobičajenog naglašavanja potreba pojedinačnih projekata kada se ima u vidu matrična forma, efektivna primena zahteva „optimizovanu“ ravnotežu između zadovoljenja ciljeva različitih organizacionih jedinica. U ovom radu iznose se neka saznanja o primeni matričnih formi u visokotehnološkim projektnim portfeljima u uslovima visokog stepena neizvesnosti, nejasnoća i složenosti.

Ključne reči: projektni portfelj, matrične forme, mesto uticaja, tok resursa, politika kupovine, određivanje prioriteta, okruženje tehnološki niskog nivoa, model dinamike sistema.

 

Zohar Laslo

SCE – Tehnički fakultet Shamoon

 

Preuzmi članak: Usklađivanje mesta uticaja i organizacione forme u cilju postizanja boljih rezultata projektnog portfelja

 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Prihvaćeni radovi

Prihvaćeni neobjavljeni radovi

Vesti

Broj 81
sreda, 01 mart 2017
Izdanje broj 81, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno i može se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'. Izdanje je objavljeno samo u engleskoj verziji.
Broj 80
sreda, 23 novembar 2016
Izdanje broj 80, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno i može se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 79
petak, 02 septembar 2016
Izdanje broj 79, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 78
petak, 20 maj 2016
Izdanje broj 78, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 77
sreda, 24 februar 2016
Izdanje broj 77, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Copyright © 2011 - Management - Časopis za teoriju i praksu menadžmenta