English
Početna
FacebookTwitterGoogle Bookmarks

Najnoviji broj

Management 81
ISSN 1820-0222
ISSN 2406-0658 (Online)
Forenzičko računovodstvo – karika koja nedostaje u obrazovanju i praksi

 

UDK: 343.53:657.632 ; 657.632

DOI: 10.7595/ma na ge ment.fon.2012.0032 (english version)

 

Finansijske prevare i malverzacije su globalni problem. Iako se istraživanja vezana za finansijske prevare i malverzacije neznatno razlikuju od regiona do regiona, šeme prevara i karakteristike počinioca su slične. U Srbiji je forenzičko računovodstvo nedovoljno razvijena oblast u obrazovanju i praksi, pa se često forenzičko računovodstvo, čak i u akademskim krugovima, zamenjuje i smatra revizijom, a forenzičke računovođe, revizorima. Povezanost revizije i forenzičkog računovodstva je dinamičan proces koji se menja tokom vremena zbog političkih, socijalnih i kulturnih događaja, te se od revizora očekuje da imaju, u najmanju ruku, adekvatno znanje i veštine da prepoznaju finansijsku prevaru. Ipak, detaljnim otkrivanjem finansijskih prevara i malverzacija bave se forenzičke računovođe. Ovi eksperti imaju setove veština iz više oblasti i u stanju su da primene svoje veštine i sposobnosti iz jedne oblasti dok rade u drugim. Forenzičari moraju da poznaju ne samo finansijsko računovodstvo, već i poresko i poslovno pravo, kriminologiju, psihologiju, itd. Ovaj rad ima za cilj da ukaže na učestalost finansijskih pronevera i malverzacija, na posledice koje one nose i da istraži u kojoj meri je forenzičko računovodstvo zastupljeno u akademskim institucijama i praksi u Republici Srbiji. Takođe, objašnjava opšte pojmove usluga iz oblasti forenzičkog računovodstva. U radu je primenjen istraživački metod analize sadržaja.S obzirom na posledice koje finansijske prevare i malverzacije nose sa sobom, a poučeni iskustvom iz ne davnih finansijskih skandala u svetu i Srbiji, možemo zaključiti da je razvoj forenzičkog računovodstva u obrazovanju i praksi od izuzetnog značaja. Iako taj proces nije jednostavan, a ni jeftin, koristi koje donosi su neprocenjive. Istraživanoj temi treba posvetiti veću pažnju, s obzirom na veliki broj prevarnih radnji u finansijskim izveštajima koji su karakterisali poslovanje značajnog broja privrednih društava u Srbiji. Predlaže se veća edukacija iz oblasti forenzičkog računovodstva, kako na akademskom nivou, tako i u računovodstvenoj praksi. 

Ključne reči: finansijska prevara, forenzičko računovodstvo, revizija, forenzički računovođa

 

Miloš Mitrić1, Aleksandra Stanković2, Andrijana Lakićević3

1Univerzitet u Kragujevcu, Fakultet za hotelijerstvo i turizam

2Univerzitet u Kragujevcu, Fakultet za hotelijerstvo i turizam

3Univerzitet u Beogradu, Fakultet organizacionih nauka

 

Preuzmi članak: Forenzičko računovodstvo – karika koja nedostaje u obrazovanju i praksi

 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Prihvaćeni radovi

Prihvaćeni neobjavljeni radovi

Vesti

Broj 81
sreda, 01 mart 2017
Izdanje broj 81, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno i može se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'. Izdanje je objavljeno samo u engleskoj verziji.
Broj 80
sreda, 23 novembar 2016
Izdanje broj 80, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno i može se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 79
petak, 02 septembar 2016
Izdanje broj 79, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 78
petak, 20 maj 2016
Izdanje broj 78, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 77
sreda, 24 februar 2016
Izdanje broj 77, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Copyright © 2011 - Management - Časopis za teoriju i praksu menadžmenta