English
Početna
FacebookTwitterGoogle Bookmarks

Najnoviji broj

Management 81
ISSN 1820-0222
ISSN 2406-0658 (Online)
Unapređivanje kompjuterski posredovane komunikacije primenom kontekstualizacije na dizajn e-mejla: studija slučaja

 

UDK: 005.53:[007:004.451.6 ; 005.94:004.9)

DOI: 10.7595/management.fon.2012.0021 (english version)

 

Tema ovog rada su prekidi u komunikaciji i nesporazumi u komunikaciji posredstvom kompjutera (CMC), kao i načini da se komunikacija popravi ili da se proble mi spreče. U radu se opisuje studija slučaja CMC sprovedena u kompaniji Artigiani. Posmatrali smo komunikaciju i sproveli analizu sadržaja e-mejl poruka, s posebnom pažnjom posvećenom razmeni poruka između predstavnika servisa potrošača (CSR) i njihovih sagovornika. Pored teškoća u upravljanju zadacima identifikovali smo prekide u komunikaciji koji su bili posledica razlka u gledištima i nedostatka kontekstualnih informacija, uglavnom tehničke osnove i profesionalne terminologije među potrošačima. Ispitivali smo moguće načine da se unapredi CMC i u skladu s tim projektovali prototip e-mejl korisničkog interfejsa koji naglašava komunikacionu strategiju pod nazivom kontekstualizacija, kao glavnu komponentu u ostvarivanju efektivne komunikacije i podršci efektivnom upravljanju i kontroli organizacionih aktivnosti, posebno kad su u pitanju rukovanje porudžbinama, navođenje cene u ponudi i praćenje nabavke i postavljanja proizvoda. Dizajneri sistema koji podržavaju komunikaciju i saradnju na daljinu mogu u ovom radu da nađu praktične ideje koje mogu da primene.

Ključne reči: kompjuterski posredovana komunikacija (CMC), kompjuterski podržana saradnja (CSCW), dizajne mejla, prekidi u komunikaciji, pogrešna (iskrivljena) komunikacija, kontekstualizacija, međusobno razumevanje.

 

Adi Katz

Odsek za industrijski inženjering i menadžment

Tehnički fakultet SCE, Izrael

 

Preuzmi članak: Unapređivanje kompjuterski posredovane komunikacije primenom kontekstualizacije na dizajn e-mejla: studija slučaja

 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Prihvaćeni radovi

Prihvaćeni neobjavljeni radovi

Vesti

Broj 81
sreda, 01 mart 2017
Izdanje broj 81, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno i može se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'. Izdanje je objavljeno samo u engleskoj verziji.
Broj 80
sreda, 23 novembar 2016
Izdanje broj 80, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno i može se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 79
petak, 02 septembar 2016
Izdanje broj 79, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 78
petak, 20 maj 2016
Izdanje broj 78, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 77
sreda, 24 februar 2016
Izdanje broj 77, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Copyright © 2011 - Management - Časopis za teoriju i praksu menadžmenta