English
Početna
FacebookTwitterGoogle Bookmarks

Najnoviji broj

Management 81
ISSN 1820-0222
ISSN 2406-0658 (Online)
Primena multiagentnih sistema u upravljanju lancem snabdevanja

 

UDK: 005.552.1:004.7 ; 005.57:005.591.6

DOI: 10.7595/management.fon.2012.0014 (english version)

 

U tradicionalnom načinu poslovanja pregovaranje podrazumeva dug proces, i to je razlog što se razvijaju računarski metodi kojima bi se pomoglo odlučivanju. Poslednjih godina učinjeni su veliki napori u oblasti istraživanja i razvoja inteligentnih agenata i multiagentnih sistema za automatizaciju pregovaranja u upravljanju lancem snabdevanja. Glavni zadatak multiagentnog sistema jeste da poveže pojedinačno razvijene agente u jedinstveni sistem koji omogućava saradnju i interakciju između agenata. Na taj način dobija se efikasniji sistem odlučivanja u odnosu na pojedinačnu primenu svakog posebnog agenta. Cilj ovog rada jeste da istakne pozitivne efekte dobijene uvođenjem multiagentne tehnologije u upravljanjem lancem snabdevanja. Primena multiagentnih sistema dovodi do značajnih poboljšanja u oblasti procesa komunikacije i pregovaranja, smanjenja troškova (utroška vremena i resursa), zadovoljstva potrošača, efikasnosti lanca snabdevanja, smanjenja ljudskog rada, kontrole inventara, virtualnog udruživanja, itd.

Ključne reči: upravljanje lancem snabdevanja, tehnologija agenata, mehanizam pregovaranja, multiagentni sistemi, inteligentni agenti.

 

Ksenija Mandić1, Boris Delibašić2

1Crony d.o.o, 

2Univerzitet u Beogradu, Fakultet organizacionih nauka

 

Preuzmi članak: Primena multiagentnih sistema u upravljanju lancem snabdevanja

 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Prihvaćeni radovi

Prihvaćeni neobjavljeni radovi

Vesti

Broj 81
sreda, 01 mart 2017
Izdanje broj 81, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno i može se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'. Izdanje je objavljeno samo u engleskoj verziji.
Broj 80
sreda, 23 novembar 2016
Izdanje broj 80, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno i može se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 79
petak, 02 septembar 2016
Izdanje broj 79, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 78
petak, 20 maj 2016
Izdanje broj 78, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 77
sreda, 24 februar 2016
Izdanje broj 77, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Copyright © 2011 - Management - Časopis za teoriju i praksu menadžmenta