English
Početna
FacebookTwitterGoogle Bookmarks

Najnoviji broj

Management 81
ISSN 1820-0222
ISSN 2406-0658 (Online)
Kritički generisana znanja - rezultat učenja uz pomoć trostruke petlje

 

UDK: 005.94:005.22

DOI: 10.7595/management.fon.2011.0002 (english version)

 

Jedno od ključnih određenja upravljanja organizacijama u savremenim okolnostima predstavlja rastuća kompleksnost i heterogenost problema relevantnih za opstanak i razvoj organizacija. Istovremeno, od važnosti je postojanje rastuće raznovrsnosti i raznolikosti teorija, metodologija, metoda, tehnika, modela, raspoloživih za diskutovanje upravljačkih problemskih situacija u organizacijama. Kao komplementaristi kimetateorijski razvoj kritičkog sistemskog mišljenja, Upravljanje raznovrsnošću nastoji da obezbedi odgovarajuću bazu putokaza za pravljenje teorijsko-metodološki utemeljenih i odgovornih izbora. Učenje uz pomoć trostruke petlje, kao metodološki razvoj Upravljanja raznovrsnošću, fokusirano je na jednovremeno kreativno upravljanje trima bitnim organizacijskim pitanjima o: dizajnu, debati, moći i legitimnosti. Kroz proces Učenja uz pomoć trostruke petlje mogu biti kritički generisani relevantni uvidi o istraživanoj upravljačkoj problemskoj situaciji u kojoj se želi intervenisati. Implementacijom tih pribavljenih znanja u razmatranoj problemskoj oblasti u organizaciji, kroz teorijski i metodološki podržano upravljanje dizajnom, debatom, moć-znanje dinamikama, omogućava se njeno odgovarajuće unapređivanje.

Ključne reči: upravljačke problemske situacije u organizacijama, kritičko sistemsko mišljenje, upravljanje raznovrsnošću, učenje uz pomoć trostruke petlje, znanje za promišljene i odgovorne izbore.

 

Slavica P. Petrović

Univerzitet u Kragujevcu, Ekonomski fakultet


Preuzmi članak: Kritički generisana znanja - rezultat učenja uz pomoć trostruke petlje

 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Prihvaćeni radovi

Prihvaćeni neobjavljeni radovi

Vesti

Broj 81
sreda, 01 mart 2017
Izdanje broj 81, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno i može se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'. Izdanje je objavljeno samo u engleskoj verziji.
Broj 80
sreda, 23 novembar 2016
Izdanje broj 80, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno i može se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 79
petak, 02 septembar 2016
Izdanje broj 79, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 78
petak, 20 maj 2016
Izdanje broj 78, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 77
sreda, 24 februar 2016
Izdanje broj 77, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Copyright © 2011 - Management - Časopis za teoriju i praksu menadžmenta