English
Početna
FacebookTwitterGoogle Bookmarks

Najnoviji broj

Management 81
ISSN 1820-0222
ISSN 2406-0658 (Online)
Uticaj „Cloud computing” koncepta na organizacione performanse i strukturu

 

Ovaj rad se bavi organizacionim aspektima primene “Cloud computing” koncepta. Fokusiran je pre svega namenadžment i organizaciju, a manje na tehničke, IKT aspekte ovog koncepta. Uticaji koje „cloud computing“ ostvaruje na organizacionu strukturu su prvenstveno nova platforma za uspostavljanje organizacione mreže, preko novih funkcionalnosti koje taj koncept otvara za brokera organizacionih mreža. Pokazuje se da implementiranje funkcija komunikacije i koordinacije, a po potrebi i kontrole u „cloud“-u olakšava responzivno umesto ad-hoc širenje mreže. Uticaj na organizacione performanse analiziran je u okviru varijabilnih i fiksnih troškova IKT infrastrukture, kao i transakcionih i oportunitetnih troškova poslovanja. Konkretno je pokazan način na koji „cloud computing“ umanjuje oportunitetne troškove, povećava profitabilnost i smanjuje gubitke klijenata/kupaca. Zaključeno je da korišćenje ovog pristupa omogućuje bolju iskorišćenost kapitala, manju osetljivost na rizik poslovanja, niže transakcione troškove kao i veći fokus na direktno profitabilne aktivnosti proizvođenja merljivih rezultata, umesto na aktivnosti podrške i pomoćne aktivnosti. Time je kroz postojeći teorijski okvir pokazan pozitivan uticaj na razvoj organizacione strukture i organizacione performanse.

 

Mladen Čudanov, Jovan Krivokapić, Jovan Krunić

 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Prihvaćeni radovi

Prihvaćeni neobjavljeni radovi

Vesti

Broj 81
sreda, 01 mart 2017
Izdanje broj 81, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno i može se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'. Izdanje je objavljeno samo u engleskoj verziji.
Broj 80
sreda, 23 novembar 2016
Izdanje broj 80, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno i može se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 79
petak, 02 septembar 2016
Izdanje broj 79, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 78
petak, 20 maj 2016
Izdanje broj 78, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 77
sreda, 24 februar 2016
Izdanje broj 77, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Copyright © 2011 - Management - Časopis za teoriju i praksu menadžmenta