English
Početna
FacebookTwitterGoogle Bookmarks

Najnoviji broj

Management 81
ISSN 1820-0222
ISSN 2406-0658 (Online)
Osvrt na implementaciju standarda Bazela II u poslovanje bankarskog sektora Srbije

 

Proces transformacije, je zahvatio i zahvata i razvijene i manje razvijene zemlje i sve oblasti privrednog i društvenog života. Shodno tome, transformacija je neminovnost i u bankarstvu, koja nije zaobišla ni našu zemlju. Tempo transformacije zavisi od nivoa razvijenosti same zemlje i dešavanja u svetskoj ekonomiji i politici. Dešavanja na svetskom finansijskom tržištu u protekloj deceniji, usmerena na uvećanje profita po svaku cenu (bez analize i uvažavanja prisutnih rizika), uzrokovali su svetsku ekonomsku krizu krajem 2007. godine. Što implicitno otežava proces transformacije bankarskog sektora u Srbiji, obzirom da isti zavisi od kreditne i razvojne sposobnosti svojih klijenata i društveno-političkih prilika u zemlji. Domaće banke su organizovane na savremen način, uređen po ugledu na EU i pravila Bazelskog sporazuma, i raspolažu elektronskom opremom i uglavnom profesionalnim kadrom. Jačanje konkurencije na domaćem tržištu će razlike između banaka (kao što su: visoke strukturne neravnoteže u pogledu finansijske snage i rezultata poslovanja, opšti nivo efikasnosti poslovanja je na niskom nivou) učiniti još vidljivijim, što proširuje prostor za ukupnjavanje domaćih banaka kroz proces spajanja, pripajanja i privatizacije, kao vidova bržeg kapitalnog jačanja, koji nose i druge prednosti organizacione i tehničko-tehnološke prirode, a olakšavaju put do ekonomičnijeg poslovanja i efikasnije upotrebe sredstava.

 

Lidija Barjaktarović, Dejan Ječmenica

 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Prihvaćeni radovi

Prihvaćeni neobjavljeni radovi

Vesti

Broj 81
sreda, 01 mart 2017
Izdanje broj 81, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno i može se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'. Izdanje je objavljeno samo u engleskoj verziji.
Broj 80
sreda, 23 novembar 2016
Izdanje broj 80, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno i može se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 79
petak, 02 septembar 2016
Izdanje broj 79, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 78
petak, 20 maj 2016
Izdanje broj 78, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 77
sreda, 24 februar 2016
Izdanje broj 77, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Copyright © 2011 - Management - Časopis za teoriju i praksu menadžmenta