English
Početna
FacebookTwitterGoogle Bookmarks

Najnoviji broj

Management 81
ISSN 1820-0222
ISSN 2406-0658 (Online)
Skriveni Markov modeli u medicini primenjeni u analizi vremenskih nizova podataka za otkrivanje upale pluća pneumonije u bolnicama

 

Pneumonija – kao zapaljenjsko oboljenje pluća – predstavlja opasnu i često fatalnu bolest. Od ventilatorne pneumonije (VAP), posebnog oblika ove bolesti, oboljeva otprilike jedna petina pacijenata u odeljenjima intenzivne nege (ICU). Na osnovu skupa podataka za period od dve godine, prikupljenih u jednom velikom odeljenju intenzivne nege, ispitivali smo novi metod obrade vremenskih serija podataka da bismo razvili sistem koji bi na vreme upozorio na opasnost od oboljevanja od pneumonije. U ovom sistemu fokusiramo se na period pre početka bolesti i pokušavamo da odredimo budući tok događaja. Prilikom kategorisanja i predviđanja datih vremenskih serija kod pacijenta koristili smo Skriveni Markov Model (HMM) i paradigmu slaganja. Na kraju smo prikazali primer sa skupom podataka za stvarnog pacijenta i na taj način pokazali kakva je korist od našeg pristupa.

 

Marek Opuszko, Johannes Ruhland, Franziska Oroszi, Michael Hartmann, Martin Specht, Friedrich Schiller

 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Prihvaćeni radovi

Prihvaćeni neobjavljeni radovi

Vesti

Broj 81
sreda, 01 mart 2017
Izdanje broj 81, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno i može se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'. Izdanje je objavljeno samo u engleskoj verziji.
Broj 80
sreda, 23 novembar 2016
Izdanje broj 80, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno i može se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 79
petak, 02 septembar 2016
Izdanje broj 79, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 78
petak, 20 maj 2016
Izdanje broj 78, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Broj 77
sreda, 24 februar 2016
Izdanje broj 77, časopisa za teoriju i praksu menadžmenta - "Management", je objavljeno. Članci od kojih se sadrži mogu se preuzeti sa našeg sajta u rubrici 'Pregled brojeva'.
Copyright © 2011 - Management - Časopis za teoriju i praksu menadžmenta